Miał być post iście filozoficzny. Niestety wena się zgubiła, myśli rozpłynęły i tyle z tego wyszło. Mam za to dzisiaj dla was przepis na pyszny i prosty makaron po tunezyjsku. Kiedy sama nie mam pomysłu na obiad lub chcę aby było to danie dość szybkie i proste przypominam sobie o makaronie. Przed oczami mam mój pierwszy wyjazd do Tunezji. Będąc na kolacji z B. zamówiliśmy makaron, który to skradł moje serce. Tunezyjska wersja tej potrawy jest ostrzejsza, ja jednak zazwyczaj gotuję w wersji łagodniejszej.
Składni:
-paczka ulubionego typu makaronu
-3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (ja osobiście polecam Pudliszki lub jakiś z włoskich pomidorów)
-2 ząbki czosnku
-pół cebuli
-całe udko z kurczaka ( w zależności od ilości osób, ja dzisiaj gotowałam tylko dla 2)
-pół zielonej papryki
-przyprawy: słodka papryka, kurkuma, 2 liście laurowe, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Pół cebuli kroję w drobniutką kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam odrobiną oleju. W tym czasie przygotowuję sobie kurczaka oraz zagotowuję wodę w czajniku. Kiedy cebula przybierze złocisty odcień wrzucam kurczaka, chwilę mieszam i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie trzymam zbyt długo na ogniu, gdyż czosnek bardzo łatwo spalić. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu oraz kurkumę i słodką paprykę. Podsmażam to 5 sekund i zalewam odrobiną wody aby nic się nie przypaliło. Po 2 min dolewam wody do przykrycia mięsa. W między czasie gotujemy nasz makaron (B.podpowiedział mi, że jego mama po wsypaniu makaronu do wody dodaje odrobinę kurkumy). Do sosu po 25-30 minutach wrzucamy pokrojoną w paski zieloną paprykę i 2 liście laurowe. Całość gotuję ok 50 minut na średnim gazie co jakiś czas mieszając. Sprawdzam też czy jest wystarczająco przypraw oraz koncentratu. Jeśli sos wam nie zgęstniał możecie zrobić małą zaklepke z mąki i wody (odrobina wody i łyżka lub półtorej mąki).
Ugotowany makaron przekładam do dużej miski, dodaję odrobiną masła i powoli zalewam sosem (oczywiście nie całym). Wszystko razem mieszam, przyozdabiam mięsem oraz zieloną papryką i podaję na stół.
Smacznego!!
Składni:
-paczka ulubionego typu makaronu
-3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (ja osobiście polecam Pudliszki lub jakiś z włoskich pomidorów)
-2 ząbki czosnku
-pół cebuli
-całe udko z kurczaka ( w zależności od ilości osób, ja dzisiaj gotowałam tylko dla 2)
-pół zielonej papryki
-przyprawy: słodka papryka, kurkuma, 2 liście laurowe, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Pół cebuli kroję w drobniutką kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam odrobiną oleju. W tym czasie przygotowuję sobie kurczaka oraz zagotowuję wodę w czajniku. Kiedy cebula przybierze złocisty odcień wrzucam kurczaka, chwilę mieszam i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie trzymam zbyt długo na ogniu, gdyż czosnek bardzo łatwo spalić. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu oraz kurkumę i słodką paprykę. Podsmażam to 5 sekund i zalewam odrobiną wody aby nic się nie przypaliło. Po 2 min dolewam wody do przykrycia mięsa. W między czasie gotujemy nasz makaron (B.podpowiedział mi, że jego mama po wsypaniu makaronu do wody dodaje odrobinę kurkumy). Do sosu po 25-30 minutach wrzucamy pokrojoną w paski zieloną paprykę i 2 liście laurowe. Całość gotuję ok 50 minut na średnim gazie co jakiś czas mieszając. Sprawdzam też czy jest wystarczająco przypraw oraz koncentratu. Jeśli sos wam nie zgęstniał możecie zrobić małą zaklepke z mąki i wody (odrobina wody i łyżka lub półtorej mąki).
Ugotowany makaron przekładam do dużej miski, dodaję odrobiną masła i powoli zalewam sosem (oczywiście nie całym). Wszystko razem mieszam, przyozdabiam mięsem oraz zieloną papryką i podaję na stół.
Smacznego!!
Uwielbiam kurkumę i curry,te przyprawy świetne podkreślają smak potraw. �� My dziś robimy hamburgery. ��
OdpowiedzUsuń